A mala gyöngyök története

A gyöngyből álló ékszereknek a földi lét kezdete óta nagy jelentőségük volt. Afrika legdélebbi csúcsán, egy Blombos néven ismert barlangban felfedezték, hogy a nassarius kagylógyöngyöket zsinórra fűzték, és díszként viselték. Ezekről a gyöngyökről azt tartják, hogy időszámításunk előtt 70 000 évvel készültek, a régészeknek pedig betekintést engedtek a korai emberek öntudatának megértésébe, és az akkori technológia fejlődésébe.

Évszázadokon át fennmaradt az ember gyöngyök iránti vonzalma, szeretete. Az ie 8. század körül volt, amikor India ősi látnokai elkezdtek gyöngyöket használni meditációjuk és imáik elősegítésében. Folytatva az öntudat gyakorlását és a magasabb tudás megszerzésének vágyát, a gyöngyök “mala gyöngyökként” vagy “imagyöngyökként” váltak ismertté.

 

Mik azok a Mala gyöngyök?

A mala egy gyöngysor, amelyet a régi hagyományok szerint a mantra (ima) számolására használnak meditáció közben. A mala gyöngyöket nyakláncként vagy karkötőként is viselik a meditációs gyakorlat kíséretében, spirituális növekedés céljából, vagy más személyes okokból.

A mala gyöngyöket gyakran természetes drágakövek, kristályok, gyöngyök, fa vagy maggyöngyök bármilyen kombinációjával készítik. A gyöngyökre gyakran bojtot erősítenek, némelyiket talizmánokkal vagy amulettekkel díszítik, az ember személyes preferenciájától vagy hagyományától függően.

Mala gyöngyök terminológiája

A mala az ókori India és Nepál szanszkrit nyelvéből származó szó, angolul “füzér” -re fordítva, mint ahogy a rózsafüzér szó, amely egy latin kifejezés, hasonlóan “rózsakoszorú” -t jelent. A Gyöngy szó, amint tudjuk, az angolszász “bede” kifejezésből származik, ami jelentése “ima” vagy “imádkozni”.

A malán lálható bojt a lótuszvirág ábrázolása, a magasabb tudat szimbóluma.

A szanszkrit japa szó jelentése: “alacsony hangon kimondani, belsőleg ismételni”, és egy mantra meditatív ismétlése. A japa a buddhizmusban, a hinduizmusban, a dzsainizmusban és a szikhizmusban használt gyakorlat.

A mantra olyan szavak, szótagok vagy hangok csoportja, amelyek ismétlődnek a meditáció koncentrációjának elősegítése érdekében. Egyes mantrák olyan ősi szanszkrit szavak, amelyekről úgy gondolják, hogy spirituális energiával bírnak, és lehet, hogy nincs szó szerinti jelentése. A szanszkrit mantrára példa:

 • Om mani padme hum (az univerzumot átfogó hang)
 • Lokha Samasta Sukino Bhavantu (minden lény tudja, hogy mindenhol van béke)

 

A Mala gyöngyök története

Van egy, az ie. 4. századból származó, Mokugenji Szútra néven ismert szöveg, amely egy Haruri nevű király történetét meséli el. A király a Siddhartha Gautama tanítását kereste arra a módszerre, amely révén a buddhizmus bölcsességét meg lehet osztani népével.
A Szútra szerint Buddha így válaszolt:
Király, ha ki akarod küszöbölni a földi vágyakat és véget akarsz vetni szenvedésüknek, készíts egy 108 gyöngyből álló kör alakú fűzért, amely a Mokugenji fa magjaiból készül. Tartsd mindig magadnál. Ismételd a következőt “Namu Buddha – Namu Dharma – Namu Sangha”. Haladj gyöngyről-gyöngyre minden egyes ismétléskor.

A szöveg dekódolásakor megtudjuk, hogy Buddha azt javasolta Haruri királynak, hogy készítsen egy gyöngyfüzért magvakból, majd használja fel a mantrák elolvasására az egyes gyöngyök megszámlálásával. A Mokugenji egy fa fajta, amelynek magja szappanbogyó néven ismert, meleg területeken, például Indiában és Dél-Ázsiában nő.

A szanszkrit mantra szó szabadfordításban annyit tesz, hogy “az ébredés (vagy a megvilágosodás) iránti odaadás, a helyes életmód iránti elkötelezettség, a közösség (vagy minden lény) iránti elkötelezettség”.

 • Namu vagy “namas”, ami azt jelenti, hogy önmagát kell szentelni vagy felajánlani.
 • Buddha jelentése “felébredés”.
 • A Dharma jelentése “helyes életmód” vagy “kozmikus rend”.
 • Sangha egy közösségre vagy egyesületre utal.

A Mokugenji szútrából származik eredetileg egy mala gyöngyeinek 108-as számát, de sok utalás létezik arra, amelyek szerint Buddha levezette a 108 szám jelentőségét egészen az ősi időkig.

 

108 gyöngy jelentősége:

Mind a hinduizmusban, mind a buddhizmusban megegyezik egy malán a gyöngyök száma, azonban a 108-as számnak a szimbolikája más a két vallásban. A hinduizmus magának a számnak a kozmikus jelentőségére támaszkodik, míg a buddhizmus azon szenvedélyek számára utal, amelyeknek az ember “véget akar vetni”.

A 108-as szám hindu jelentése:

A hindu védikus kozmológia matematikusai úgy vélik, hogy a 108 a teremtés alapja. Egy szám, amely az univerzumot, a létezés teljességét és a végső tudatot képviseli. Azt, hogy mindannyian egyek vagyunk.

A hinduizmusban a 108-as szám a testünk és a bennünk lévő Isten közötti távolság egységeit jelenti. A jógi gyakorlat szerint 108 szent hely van India szerte, 108 ősi védikus szöveg létezik, és 108 szent életerőpont található a testben.

Egy mantrát 108-szor kántálnak, mert minden egyes kántálás egy spirituális utat képvisel anyagi testünktől a legmagasabb spirituális énünk felé. Minden egyes kántálással 1 egységgel közelebb kerülünk a bennünk lévő Isteni forrásához.

A szanszkrit ábécében 54 betű van, mindegyik betű Shakti (nőies) és Shiva (férfias) minősítésű. 54 szorozva 2-vel = 108.

 

A 108-as szám buddhista jelentése:

A buddhizmusban 108 emberi szenvedély akadályozza a megvilágosodást. Egyesek szerint 108 érzés létezik, amelyek közül 36 a múlthoz, 36 a jelenhez és 36 a jövőhöz kapcsolódik.

Néhány további buddhista számítás a hat érzéken és érzeten alapszik: látás, hang, tapintás, íz, szag és elme. Ezt szorozza meg a háromféle érzettel: semleges, kellemes és kellemetlen. (6 x 3 = 18)

Vegyük a tizennyolc érzéket és érzetet, majd értelmezzük azokat a három idővonalra, amelyben megtapasztaljuk őket: múltra, jelenre és jövőre. (18 x 3 = 54)

Az idővonalon keresztül tovább kétféleképpen kezelhetjük az érzéseket. (2 x 54 = 108).

A 108-as szám fontossága a jógában:

A jógahagyomány szerint a jógik a gyakorlásukat 108 napüdvözlettel indítják az új évben. Ezt a hagyományt a változások befogadására használják. Például az évszakok váltakozására, egy új év üdvözlésére, vagy a nehéz időkben az elmélkedésre, harmónia teremtésre.

A 108-as szám asztrológiai jelentése:

Az asztrológiában 12 ház és 9 bolygó található. (12 x 9 = 108). A 108-as szám összeköti a Napot, a Holdat és a Földet is. Az ősi megállapítás szerint A Nap átmérője a Föld átmérőjének 108-szorosa. A Nap és a Föld közötti távolság a Nap átmérőjének 108-szorosa. A Hold átlagos távolsága a Földtől a Hold átmérőjének 108-szorosa.

A mély szimbolikus tartalommal bíró 108-as számnak sok kultúrában hatalmas jelentőséget tulajdonítanak. Ezek közül néhány:

 • Állítólag összesen 108 energiavezeték vagy más néven „nadisz” létezik, amelyek összefognak a szívcsakrát alkotva.
 • Pranayama: Ha valaki képes annyira lenyugodni a meditációkor, hogy csak 108 belégzést ejt meg egy nap alatt, akkor ő elérheti a megvilágosodást.
 • Az asztrológiában állítólag a fém ezüst képviseli a holdat. Az ezüst atomtömege 108.
 • Néhány buddhista 108 db kis Buddhát faragott egy dióra a jó szerencse érdekében. Egyesek 108-szor harangoznak az új év megünneplésekor.
 • Állítólag 108 erény művelhető.
 • A kínai asztrológia szerint 108 szent csillag van.
 • A 108-as szám, egy Harshad szám, amely a számjegyeinek összegével osztható szám (Harshad szanszkritból származik, és azt jelenti, hogy “nagy öröm”)
 • Állítólag 108 indiai istennő név létezik.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?