MI AZ A MALA, ÉS HOGYAN HASZNÁLD?

Ezek a gyönyörű darabok sokkal többek, mint csupán kiegészítők. Nélkülözhetetlen eszközök a meditáció során történő összpontosításhoz.

Mi az a mala?

A mala gyöngyök vagy másnéven buddhista imagyöngyök, 108 db gyöngyből álló fűzérek, egy extra „guru” gyönggyel, amelyeket a meditáció segítésének a céljából használnak. Ezeket a gyöngyöket gyakran karkötőként vagy nyakláncként viselik, de felhasználásuk és jelentésük sokkal mélyebbre nyúlik vissza.

 

A gyöngyök 108-as számának a jelentőségéről már régóta vita folyik, és mindenkinek megvan a kedvenc elmélete, amely a legjobban megfelel a hitének. A 108-as számot gyakran szent számként emlegetik olyan vallásokban, mint a hinduizmus és a buddhizmus, de sok más elmélet is széles körben elterjedt.
Egyesek úgy gondolják, hogy azért ezt a számot használják, mivel 108 energiavezeték áll össze, amelyek a szívcsakrát alkotják. Vannak, akik úgy vélik, hogy azért, mert állítólag 108 földi vágy létezik, megint mások úgy gondolják, hogy a jelentőség az emberi érzések számában rejlik – 36 a múltra, 36 a jelenre, 36 pedig a jövőre vonatkozik.

Bármelyik elméletet is fogadod el, ezek a gyöngyök kiválóan alkalmasak arra, hogy központosítsd magad, és összpontosítsd a meditációdat.

 

Hogyan válaszd ki a tökéletes malát?

A fő tényező, amelyet figyelembe kell venned a mala kiválasztásakor, az, hogy melyik vonzását érzed a legerősebbnek. Amennyiben nem érzel kapcsolódást a malához, akkor az nem megfelelő választás a számodra.

 

Bizonyára tovább szeretnéd összpontosítani szándékaidat a málán keresztül. Ilyenkor hasznos lehet bizonyos anyagok figyelembevétele, amelyek megfelelnek az igényeidnek. A malákat hagyományosan drágakövekből vagy más erőteljes természetes anyagokból készítik.

Sokan szeretik a malát a születési kövük alapján kiválasztani. Ezért olyan drágakövekből álló ékszert választanak, mint az ametiszt (február), amely elősegíti a védelem és a spiritualitást támogatását, vagy a jáspis (március), amely segít egyensúlyt teremteni, és inspirálja a kreativitást.

Gyakorta készítik el a malákat amazonitból, köszönhetően annak, hogy meditáció során segít megnyugtatni az elmét, a testet és a szellemet.

Bármilyen anyagú malát választasz is, mindaddig, amíg úgy érzed, hogy kapcsolatban állsz vele, jól választottál.

 

Hogyan kell használni a malát?

A mala gyöngyöket széles körben használják arra, hogy a meditáció során összpontosítsák szándékaikat mantrák használatával. A guru gyöngy melletti gyöngyből indulva elkezdik szavalni a választott mantrát, miközben az egyes gyöngyöket fogják. A gyöngyökön való mozgás során teljes mértékben a mantrádra koncentrálhatsz anélkül, hogy számolnod kellene az ismétléseidet, mivel a mala ezt megteszi helyetted.

Meditációja során jobb kézben tartsd a málát a mutató- és középső ujjad között, és a hüvelykujjaddal mozgasd a gyöngyöket. Egyes maláknál rendszeres időközönként „stoppoló” gyöngyöket is elhelyeznek, amelyek segítenek az újbóli központosításban és az újra fókuszálásban, de ezeket nem szabad számolni.

A mantrád kiválasztásakor számtalan lehetőséged van, attól függően, hogy mi a szándékod. A meditációs mantrák gyakran szanszkrit kifejezések, ha azokat buddhista vagy jógi hagyományokban használják szent meggyőződésükből. Azonban, ha nem érzel szoros kapcsolatot ezekkel a kifejezésekkel, akkor az egyes szavak pozitív megerősítései, például a „nyugodt” vagy az egyszerű kifejezések, mint a „méltó vagyok”, sokkal jobban fognak működni a számodra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?